TAIKA-UKON KENNELEsittely:


Suomenajokoiria olen harrastanut koko elämäni, sillä meillä oli kotona ajokoiria ja sitä kautta isäni opastuksella innostuin asiasta jo pienenä.
11-vuotiaana hankin metsästyskortin ja samana kesänä sain myös ensimmäisen haulikkoni, 1-piippuisen Bajkalin. Ensimmäisen jäniksen ampuminen on jäänyt elävästi mieleeni, vaikka tapahtumasta on jo kohta 20-vuotta.
Paljon on muuttunut niistä ajoista. Nyt ei enää se saalis ole niin tärkeää, vaan on mukava kuunnella soljuvaa ajoa ja seurata koiran työskentelyä. Varsinkin penikkakoiran ensimmäiset ajot, siitä saa nautinnon ja tunteen, että on onnistunut kasvatustyössä.

Vuonna 1989 innostuin laittamaan ensimmäisen suomenpystykorvan, nartun nimeltään Piku. Keskinkertainen lintukoira, mutta Pikun luonne ja käyttäytyminen hurmasivat minut täysin. Pikun rinnalle otin vuonna 2000 toisen pystykorvanartun, nimeltään Taika ja samana vuonna hankin myös kennelnimen. Seuraavana talvena jouduin lopettamaan Pikun, sen sairastuttua pahasti. Keväällä 2002 eräs ystävämme penikoitti jämtlantilaisensa ja "erehdyin" sitten käymään katsomassa niitä pentuja. Tuloksena oli, että varasin sieltä urospennun Jope nimeltään. Samana keväänä syntyi kennelin ensimmäinen ajokoirapentue. Eräkamun Saru synnytti yhden uroksen ja viisi narttua.
Ajokit nokosilla Tällä hetkellä kennelissä on viisi koiraa. Kaksi suomenajokoiraa, suomenpystykorva, jämtlanninpystykorva ja karjalankarhukoira. Metsästysharrastukseni on monipuolistunut viime vuosina mm. hirvikoirien tullessa kuvioihin mukaan sekä ketunmetsästyksellä suomenajokoirilla.

Kasvatustyössäni pyrin jalostamaan terveitä, hyväluonteisia ja kovan riistavietin omaavia metsästyskoiria. Palautteet, niin hyvät, kuin huonotkin otan mielelläni vastaan. Tässä hommassa oppii koko ajan uutta, eikä ole kahta samanlaista koiraa.
Yksi asia, joka on huolestuttanut minua ajokoirien jalostuksessa viime vuosina on, että hyvin monet nartut ovat entistä isompia ja urosmaisempia.
Tähän asiaan aion kiinnittää huomiota jatkossa omassa kenneltoiminnassani ja uskon, että moni muukin on huomannut tämän saman asian.Taika-Ukon kenneli sijaitsee Kajaanista n.20 kilometrin päässä Sotkamoon päin.


Marko Tervo
Jormuantie 441
88490 POHJAVAARA
Puh: 040-9119766
email: marko.tervo(at)webinfo.fi


 
© Taika-Ukon kennel 2005